Acupunctuur

P.J.A. WAGEMAKERS
ACUPUNCTUUR
lid van de N.V.A.
btw-nr.: nl 114246063B01
Telefoon: 026-3635414
Email: peteracu@upcmail.nl


Over mijzelf

Ik ben Peter Wagemakers, 54 jaar en woonachtig in Bemmel met mijn gezin. Nadat ik in 1985 afstudeerde aan de hogeschool Thim van der Laan, ben ik als fysiotherapeut gaan werken in een psychogeriatrisch verpleeghuis in Dordrecht. Daar werd ook mijn interesse in acupunctuur gewekt door dr. Yap, de directeur. Al snel moest ik echter eerst mijn dienstplicht gaan vervullen. Dit heb ik gedaan als fysiotherapeut in het Militair Revalidatie Centrum in Doorn. Een zeer leerzame periode!
Daarna ben ik in Velp aan de slag gegaan als fysiotherapeut en kon ik tevens mijn wens invullen om de studie acupunctuur te gaan doen. In 1989 startte ik met de opleiding in Nijmegen en als aanvulling daarop studeerde ik Chinese kruiden. Inmiddels ben ik al ruim 30 jaar werkzaam als fysiotherapeut en 25 jaar als acupuncturist. Ik vind de combinatie van kennis van ‘oost & west’ een verrijking van het uitvoeren van mijn vak en zie acupunctuur dan ook als complementaire geneeswijze.

Een aantal indicaties

Er zijn veel klachten en aandoeningen die met acupunctuur behandeld kunnen worden. Uw patiënten kunnen bij mij onder andere terecht voor:

  • Pijnklachten in het algemeen, zoals peesklachten (bijv. tennisarm), arthrosis (slijtage) bijvoorbeeld van een knie of rug, reuma en neuralgische pijn;
  • Myofasciale triggerpoints behandeling d.m.v. dry needling;
  • Zwangerschapsbegeleiding: bij misselijkheid, stuitligging, maar ook begeleiding bij bijvoorbeeld IUI, IVF en ICSI. Zie voor meer informatie de website www.acupunctuurzwangerschap.nl, een samenwerkingsverband van acupuncturisten uit deze regio;
  • Begeleiding bij stoppen met roken, drugs, alcohol en overmatig eten;
  • Slaapstoornissen;
  • Preventie of behandeling van allergieën, bijvoorbeeld voor voedsel of pollen;
  • Vermoeidheid en burn out klachten;
  • Spanning, stress en nervositeit;
  • Hoofdpijn.

Maar er zijn nog veel meer indicaties waar acupunctuur geschikt voor is. In 1979 heeft de WHO een lijst samengesteld. Dat volledige overzicht kunt u vinden op www.acupunctuur.nl. Hier vindt u ook meer achtergrondinformatie over acupunctuur.

Het voordeel van acupunctuur is dat er nauwelijks bijwerkingen zijn en het een geheel natuurlijk genezingsproces van het lichaam stimuleert en ondersteunt. Vaak zie ik dat een patiënt zich in het algemeen beter gaat voelen, doordat de behandeling een effect heeft op de gehele energiehuishouding.

Vergoeding door zorgverzekeraars

Acupunctuur wordt door de meeste verzekeraars vergoed vanuit een aanvullend pakket. Uiteraard bekijk ik de individuele situatie van de patiënt voordat een behandeling wordt gestart.